Site Loader

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Olej kokosowy stał się hitem ostatnich lat, kiedy okazało się, że ma mnóstwo cennych właściwości i jest bardzo zdrowy dla organizmu. Osoby, które zaczynają dbać o siebie i zwracają uwagę na rodzaje produktów, wybierają właśnie olej kokosowy. Jest on zamiennikiem tradycyjnego oleju słonecznikowego lub rzepakowego, a nawet oliwy z oliwek. Jako, że jest bardzo gęsty, dodaje się go niewielką ilość do sałatek, surówek czy past kanapkowych. Można używać go do smażenia potraw, tym bardziej, że ma bardzo neutralny smak i zapach. Kupuje się go w małych słoiczkach i na pierwszy rzut oka ma bardzo gęstą konsystencję. Dopiero pod wpływem ciepła się rozpuszcza, dlatego można nim smarować kanapki zamiast masła czy margaryny. Coraz więcej osób wykorzystuje olej kokosowy nierafinowany do pieczenia, przygotowywania dań obiadowych, a nawet deserów. Zastępuje praktycznie każdy inny tłuszcz, jaki jest potrzebny w kuchni, a dania smakują wyśmienicie.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce


Olej kokosowy stał się na tyle popularny, że jego zastosowanie zostało mocno poszerzone. Nie tylko w kuchni spełnia swoje zadanie, ale również w kosmetyce, jako składnik wielu produktów. Osoby, które pasjonują się samodzielną produkcją kosmetyków, wykorzystują olej kokosowy praktycznie za każdym razem. Dzięki temu powstają naturalne mydła, balsamy, szampony do włosów, a nawet pasty do zębów. Coraz szersze możliwości powodują, że olej kokosowy jest niezwykłym produktem przywracającym blask skóry. Wiele osób wykorzystuje go bezpośrednio smarując nim ciało szczególnie zimą, kiedy jest mocno wysuszone. Z dodatkiem innych naturalnych składników może być zamiennikiem tradycyjnego olejku do opalania. Rodzice świadomi, przechodzący na zdrowy styl życia wykorzystują go do smarowania dzieci po kąpieli. Wystarczy niewielka ilość oleju kokosowego nierafinowanego, gdyż skóra wchłania go stopniowo. Warto kupować gotowe kosmetyki z użyciem oleju kokosowego z certyfikowanych miejsc.

Tamara