Olej kokosowy nierafinowany jako normalny kosmetyk — jak działa i jak go używać?

Naturalne oleje są szeroko wykorzystywane przez osoby naturalnie dbające o urodę. Wybór ich jest wielki i mogą one przynieść liczne korzyści, pod warunkiem, że odpowiednio dobierze się olej do danego typu cery. Jednym z najpowszechniej wykorzystywanych produktów tego typu jest olej kokosowy nierafinowany z www.bee.pl. Jakie korzyści niesie on dla cery i kto powinien go używać?

Olej kokosowy na twarz — dlaczego nie każdy powinien go używać

Olej kokosowy jest często wykorzystywany jako naturalny kosmetyk do twarzy, który ma ją nawilżyć. Niestety, nie każdy może skorzystać z jego dobroczynnego działania. Tak naprawdę jest on przeznaczony jedynie dla osób reprezentujących suchy typ cery, gdyż długo zalega on na skórze, chroniąc ją przed utratą wilgoci. Do tego wnika on w nią, odżywiając nawet najgłębsze warstwy skóry. Olej kokosowy jednak nie nadaje się do pielęgnacji cery mieszanej, a także tłustej i trądzikowej. Jest on bowiem wysoce komedogenny, a więc zatyka on pory, co może doprowadzić do powstania stanów zapalnych i eksplozji trądziku.

Olej kokosowy na ciało

Przeciwwskazania związane z olejem kokosowym nierafinowanym dotyczą przede wszystkim skóry twarzy. Jeżeli jest ona tłusta i obecny jest na niej trądzik, nadal można wykorzystać dobroczynne właściwości tego oleju, używając go jako kosmetyku do ciała. Sprawdzi się on idealnie przede wszystkim w przypadku dbania o nogi i ramiona. Jest on też doskonały jako baza dla domowych balsamów do ciała. Olej kokosowy nierafinowany w domowych kosmetykach często jest łączony na przykład z olejem jojoba czy z masłem kakaowym. Nadaje się on świetnie także do masażu.

Olej kokosowy nierafinowany działa też silnie przeciwdrobnoustrojowo, pomagając uczynić skórę piękniejszą w przypadku, gdy jest ona zainfekowana przez bakterie i grzyby. Ponieważ zabija on te organizmy, wiele osób stosuje go jako element profilaktyki, który ma zagwarantować zdrowie skóry. Nie bez znaczenia jest też jego cudowny, intensywnie kokosowy zapach. Między innymi z jego powodu wykorzystywany jest on też jako składnik domowych dezodorantów.