Site Loader

Czy warto stosować olej kokosowy do smażenia?

Olej kokosowy nierafinowany (https://www.bee.pl/9116-olej-kokosowy) coraz częściej używany jest zamiast wersji słonecznikowych albo rzepakowych. Zdaniem wielu ludzi jest on znacznie zdrowszy i pożywniejszy. Dzięki odporności na wysokie temperatury dobrze nadaje się do smażenia. Dlaczego warto zacząć stosować olej kokosowy w codziennej diecie?

Smażenie na oleju kokosowym

Olej kokosowy do temperatury 25 stopni ma stałą konsystencję. Wiele osób nazywa go przez to masłem kokosowym. Powstaje on po wyciśnięciu miąższu kokosa, dzięki czemu usuwa się włókna. Olej kokosowy nierafinowany można podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Nie ma żadnego ryzyka, że wykształcą się w nim szkodliwe tłuszcze trans. Wiele osób obawia się, że po smażeniu na oleju kokosowym potrawy będą smakowały jak kokos. Nie ma jednak żadnych powodów do obaw. Olej jest bezwonny i nie nadaje potrawom żadnego dodatkowego posmaku.

Zalety prozdrowotne oleju kokosowego nierafinowanego

Oleje kokosowe nierafinowane zawierają sporo trójglicerydów o średnich długościach łańcuchów węglowych. Są one lekkostrawne w przeciwieństwie do innych tłuszczy. Olej kokosowy jest jednym z nielicznych, który posiada właściwości prozdrowotne. Po innych tłuszczach organizm ma problem z trawieniem i wchłanianiem substancji. Mają problem z odkładaniem się w komórkach. W przypadku oleju kokosowego wszystko przetwarzane jest w wątrobie, co szybko przekłada się na dużą porcję energii.

Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym nierafinowanym nie obciążają tak mocno trzustki. Dotyczy to również wątroby oraz całego układu trawiennego. Wszystko dzięki trójglicerydom o średnich długościach łańcuchach węglowych, które wpływają na lekkie trawienie pokarmów. Nie dziwi zatem, że oleje kokosowe są coraz popularniejsze na różnych dietach. Pomagają one znacznie zrzucić zbędne kilogramy, jeśli oczywiście smażone na nich potrawy również są prozdrowotne. Wystarczy zaledwie jedna łyżka, gdzie olej rozpuści się pod wpływem temperatury. Dzięki zwiększającej się popularności oleje koksowe są z każdym rokiem coraz tańsze.

 

Jak wykorzystać olej kokosowy?

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Olej kokosowy stał się hitem ostatnich lat, kiedy okazało się, że ma mnóstwo cennych właściwości i jest bardzo zdrowy dla organizmu. Osoby, które zaczynają dbać o siebie i zwracają uwagę na rodzaje produktów, wybierają właśnie olej kokosowy. Jest on zamiennikiem tradycyjnego oleju słonecznikowego lub rzepakowego, a nawet oliwy z oliwek. Jako, że jest bardzo gęsty, dodaje się go niewielką ilość do sałatek, surówek czy past kanapkowych. Można używać go do smażenia potraw, tym bardziej, że ma bardzo neutralny smak i zapach. Kupuje się go w małych słoiczkach i na pierwszy rzut oka ma bardzo gęstą konsystencję. Dopiero pod wpływem ciepła się rozpuszcza, dlatego można nim smarować kanapki zamiast masła czy margaryny. Coraz więcej osób wykorzystuje olej kokosowy nierafinowany do pieczenia, przygotowywania dań obiadowych, a nawet deserów. Zastępuje praktycznie każdy inny tłuszcz, jaki jest potrzebny w kuchni, a dania smakują wyśmienicie.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce


Olej kokosowy stał się na tyle popularny, że jego zastosowanie zostało mocno poszerzone. Nie tylko w kuchni spełnia swoje zadanie, ale również w kosmetyce, jako składnik wielu produktów. Osoby, które pasjonują się samodzielną produkcją kosmetyków, wykorzystują olej kokosowy praktycznie za każdym razem. Dzięki temu powstają naturalne mydła, balsamy, szampony do włosów, a nawet pasty do zębów. Coraz szersze możliwości powodują, że olej kokosowy jest niezwykłym produktem przywracającym blask skóry. Wiele osób wykorzystuje go bezpośrednio smarując nim ciało szczególnie zimą, kiedy jest mocno wysuszone. Z dodatkiem innych naturalnych składników może być zamiennikiem tradycyjnego olejku do opalania. Rodzice świadomi, przechodzący na zdrowy styl życia wykorzystują go do smarowania dzieci po kąpieli. Wystarczy niewielka ilość oleju kokosowego nierafinowanego, gdyż skóra wchłania go stopniowo. Warto kupować gotowe kosmetyki z użyciem oleju kokosowego z certyfikowanych miejsc.

Olej kokosowy nierafinowany jako normalny kosmetyk — jak działa i jak go używać?

Naturalne oleje są szeroko wykorzystywane przez osoby naturalnie dbające o urodę. Wybór ich jest wielki i mogą one przynieść liczne korzyści, pod warunkiem, że odpowiednio dobierze się olej do danego typu cery. Jednym z najpowszechniej wykorzystywanych produktów tego typu jest olej kokosowy nierafinowany z www.bee.pl. Jakie korzyści niesie on dla cery i kto powinien go używać?

Olej kokosowy na twarz — dlaczego nie każdy powinien go używać

Olej kokosowy jest często wykorzystywany jako naturalny kosmetyk do twarzy, który ma ją nawilżyć. Niestety, nie każdy może skorzystać z jego dobroczynnego działania. Tak naprawdę jest on przeznaczony jedynie dla osób reprezentujących suchy typ cery, gdyż długo zalega on na skórze, chroniąc ją przed utratą wilgoci. Do tego wnika on w nią, odżywiając nawet najgłębsze warstwy skóry. Olej kokosowy jednak nie nadaje się do pielęgnacji cery mieszanej, a także tłustej i trądzikowej. Jest on bowiem wysoce komedogenny, a więc zatyka on pory, co może doprowadzić do powstania stanów zapalnych i eksplozji trądziku.

Olej kokosowy na ciało

Przeciwwskazania związane z olejem kokosowym nierafinowanym dotyczą przede wszystkim skóry twarzy. Jeżeli jest ona tłusta i obecny jest na niej trądzik, nadal można wykorzystać dobroczynne właściwości tego oleju, używając go jako kosmetyku do ciała. Sprawdzi się on idealnie przede wszystkim w przypadku dbania o nogi i ramiona. Jest on też doskonały jako baza dla domowych balsamów do ciała. Olej kokosowy nierafinowany w domowych kosmetykach często jest łączony na przykład z olejem jojoba czy z masłem kakaowym. Nadaje się on świetnie także do masażu.

Olej kokosowy nierafinowany działa też silnie przeciwdrobnoustrojowo, pomagając uczynić skórę piękniejszą w przypadku, gdy jest ona zainfekowana przez bakterie i grzyby. Ponieważ zabija on te organizmy, wiele osób stosuje go jako element profilaktyki, który ma zagwarantować zdrowie skóry. Nie bez znaczenia jest też jego cudowny, intensywnie kokosowy zapach. Między innymi z jego powodu wykorzystywany jest on też jako składnik domowych dezodorantów.